|
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 26-08-10 08:05 |
|
Den fungerer jo stort set som en kaffemaskine.
Der skal bruges samme mængde kaffe pr. kop, og Du hæler bare vand oven i bønnerne, uden at det løber over, kanden stilles på kogepladen ved laveste trin.
Kaffen løber hurtigere igennem end ved papirfiltre, blive kanden fyldt helt op løfter Du bare filteret og lader det løbe af ned i kanden.
Når der er lavet en stor spandfuld så tag et langt redskab og rør lidt rundt i kaffen da den er stærkere nederst.
Inden Du tager stoffilteret i brug så kog det i lidt i vand tilsat et par mål kaffe, hæld derefter "suppen" over på kanden så det hele får smag.
| |
|
Min Mormor gjorde som LuffeA beskriver, dog hældte hun kaffen op i et krus et par gange og tilbage på kanden igen - Sikkert for at udnytte bønnerne helt!
Kan stadig 'smage' hendes kaffer, her 40 år senere - Verdens bedste!
| |
| Accepteret svar Fra : Christa.N | Modtaget 80 point Dato : 26-08-10 10:02 |
|
Jeg kan også huske kedlen fløjte, vand der blev hældt på bønnerne, snakken mens vandet løb igennem stofposen - mere snak, en kop eller to der blev hældt frem og tilbage........
Husmødre kendte deres kande, vidste præcis hvor meget vand der skulle på (det løb aldrig over, lige meget hvor meget snak)
Prøv at læse denne her dialog http://m.love.dk/Message?cmd=104&forumId=24&tId=45094
| |
| Kommentar Fra : LuffeA |
Dato : 26-08-10 10:03 |
|
Citat dog hældte hun kaffen op i et krus et par gange og tilbage på kanden igen - Sikkert for at udnytte bønnerne helt! |
Jeg tror det hænger sammen med det jeg skrev, at kaffen skulle omrøres, når man hælder fra en "Madam Blå" sker det fra bunden da tuden er fastgjort dernede.
Der er jo stoffer samt mikroskopisk grums der hurtigt falder til bunds.
På mit job havde vi en 3 liters kaffemaskine som brugte 10 minutter på at brygge, hvis ikke kaffen blev omrørt kunne man tydeligt smage forskel på 1. og 3. termokande, der fulgte også et redskab med maskinen da den blev købt.
| |
| Kommentar Fra : fun2 |
Dato : 26-08-10 18:13 |
| | |
| Kommentar Fra : alka |
Dato : 26-08-10 18:37 |
|
fun2's linker ikke til at brygge kaffe på "Madam Blå" som også kan være en kaffekande i alu. Alu.- kanden er af "nyere dato" fra starten af 1960'erne.
Vi har selv lavet kaffe på alu-kande. Hvor mange bønner der skal på, er afhængig af hvor meget kaffen er brændt - når vi taler om, at lave kaffe på "den gammeldaws facon".
Den gang kom der Richs eller Danmark ibandet de rene kaffebønner. Bønnerne var lidt grovmalet. Meget brændte bønner gav en lidt bitter smag, men de var drøje/økonomiske. Mindre brændte bønner smagte bedre, men var ikke så drøje.
Da vi som regel lavede den samme mængde kaffe, brugte vi en spiseske til måling, men hvor meget husker jeg ikke.
Når kaffen var løbet igennem, blev den omhældt i en kop, og hældt på kanden igen, således, at vandet/kaffen kom igennem stofposefiltret to gange.
Hjemme (var den gang Blågårds Plads 26, København N. i 1950'erne), her blev der fyldt koldt vand på kedlen om aftenen, for man viste aldrig, om der var vand i hanen om morgenen. Vandet blev varmet og hældt på kaffekanden - Madam Blå - og der blev drukket kaffe. Der blev lavet en hel kande. Det kaffe der ikke blev drukket, blev efterfølgende hældt på en mælkeflaske (klare flasker den gang). Når vi skulle have kaffe om aftenen, blev kaffen hældt på Madam Blå ige og opvarmet. Det smagte ikke specielt godt,det var nok derfor vi brugte meget sukker i kaffen - den gang!
Efter kaffekanden fik vi iøvrigt en kaffekolbe og så kom kaffemaskinen.
Prøv du blot at brygge kaffe med et normalt mål = 7 gram pr. kop, så må du så efterfølgende justere op/ned ved for tyk/tynd kaffe. God fornøjelse tararam!
| |
| Kommentar Fra : o.v.n. |
Dato : 26-08-10 19:19 |
|
Brug det samme mængde bønner til din kaffekande som du bruger til kaffemaskinen og husk at kaffen skal "skænkes om" som vi kaldte det, det er på grund af at vandet løber hurtigere gennem posen end gennem filteret på kaffemaskinen og det giver jo også en omrøring som nogle skriver om herover.
Du skal bruge kogende vand og efter at kaffen er lavet så skal du varme kanden indtil den snurrer, endelig ikke i kog efter at kaffen er brygget men lige til du hører kaffen begynder at snurre i kanden, dengang fik vi varm kaffe som ingen kaffemaskine kan gøre efter.
Kaffeposen bør koges i en gryde mindst en gang om ugen ellers kommer kaffen til at smage harsk
| |
| Du har følgende muligheder | |
|
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.
Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
| |
|
|