Brunering af geværer på amatørbasis er en spændende hobby. Få fat i et medtaget gevær og omdanne det til et fint gevær med en fin finish er noget af en opgave, som kræver en del arbejde. Først skal geværet skilles ad, så skal det slibes og derudover poleres, og endelig bruneres.
Opskriften på bruneringsvædske har og stadig er, de gamle bøssemageres hemmelighed, men jeg har fundet nogle i en gammel bog udgivet af teknologisk institut i 1963. Dem får i senere nogle af.
Der findes forskellige kemikalier i handelen som er udmærkede, og det er også disse geværfabrikkerne bruger i dag. De gamle hanegeværer var bruneret med antimonsmør, dette gav en brun overflade, og dette passer sig til de gamle geværer, men til nyere geværer skal man bruge en vædske der farver metallet blåsort til sort.
Inden geværet adskilles er det en god ide at bemærke nogle ting. Se efter hvilken brunering der er brugt, er den brun, grå, blålig eller sort? Farven på skæftet er også vigtig, er der brugt klar eller mat lak? Det gælder jo om at komme så tæt på originalen, som det overhovedet er muligt.
Er der defekte dele repareres de, mangler der nogle ting kan de fremstilles hvis det er muligt.
Rensning af gevær:
Geværet skilles så meget det lader sig gøre, gamle geværer kan imidlertid godt være rustet så meget sammen i lås m.m. så det ikke lader sig adskille uden at det går ud over skruer gevind m.m. Lad være med at skille dem helt ad hvis det er tilfældet.
Når geværet er skilt ad, er det tid til at slibe eventuel rust så meget i bund som man synes er nødvendig af hensyn til den færdige finish. Små ridser og gravrust vil kunne ses i det færdige resultat, så det er forarbejdet der er det vigtigste. Jeg glasblæser de dele som jeg kan, det er det hurtigste og det giver et flot resultat samtidig med at eventuel gravrust bliver renset i bund.
En lille håndslibemaskine ( Dremel el. lign.) med en fin roterende stålbørste er meget anvendelig til kroge og riller.
Efter glasblæsningen skal der slibes med fint sandpapir korn 280, og efterfølgende med korn 350 og sidst med fint ståluld, så er overfladen glat.
Glasblæsningen har den fordel at man får renset ind i alle kroge, og der hvor man ikke kan komme til med sandpapir bliver overfladen dog så glat at det ikke ses ved den færdige brunering.
Efter at alle dele er slebet og poleret skal løbene renses og poleres inden i. Er de angrebet af gravrust og større anløbninger kan man godt slibe dem inden i med en rundstok med en slidse i og et stykke fint sandpapir (korn 220 og efterfølgende korn 600 eller meget fint vandslibningspapir) snoet rundt om og en boremaskine til at snurre anordningen rundt.
Når arbejdet synes tilfredsstillende smøres løbene indeni med våbenolie og enderne tilproppes med et par gummipropper eller rundstokke tilpasset i tykkelsen, således at der ikke kan trænge brunerings vædske ind i løbene under bruneringsprosessen.
Inden bruneringen skal emnerne affedtes, og dette er meget vigtig, da bare den smule fedt som fingrene afgiver er nok til at bruneringsvædsken ikke virker de steder hvor man har taget med fingrene.
Man kan koge emnerne i 5 til10 minutter i vand tilsat ....50 gram Trinatriumfosfat, 50 gram natriumhydroxid, 25 gram natriummetasilikat opløst i 1 liter vand....., eller man kan købe færdig vædske (indkøbsliste kommer sidst på siden). En anden mulighed er kridt opslemmet i vand som en tyk grød som smøres på våbendelene og børstes af når det er tørt.
Brunfarvning til gamle geværer:
100 gram olivenolie,
10 gram antimontriklorid.
Ved sammenblandingen skal man opvarme olivenolien svagt. Opløsningen stryges på de vel afpudsede og vel affedtede våbendele med en lille svamp eller en tot vat. Overstrygningen gentages nu med med nogle timers mellemrum, idet man afbørster det dannede overtræk med en ganske fin børste, indtil den ønskede farve er nået (10 - 12 gange er ikke ualmindeligt). Jo tiere og tyndere man påstryger bruneringsvædsken des smukkere bliver resultatet.
Blåsort farve:
40 gram ferriklorid,
4 gram kobbernitrat,
80 ml. koncentreret salpetersyre,
vand til rumfang 1 liter.
Bejdsen påføres de rensede (evt. ludkogte ) geværdele i et meget tyndt lag. Temperaturen må under denne proces, der kræver en del øvelse, helst være lidt under stuetemperatur, og luften må være fugtig, således at laget tørrer langsomt. Påstrygningen og forholdene må være således at der sker den mindst mulige forkobring af våbendelene. Efter henstand i nogle timer - evt. til næste dag - koges delene i rent vand i 10 minutter, eller den hænges til dampning i et lukket rum med damp, hvad der giver en endnu mere ensartet mørk farve. Herefter afbørstes der let med en børste evt. en roterende fin blød stålbørste tråde 0,08 til 0,01 m.m. børster. påstrygning, henstand og kogning gentages nu 5 til 8 gange indtil farven er tilfredsstillende.
Ovenstående blandinger kan bestilles på apoteket.
Den næste metode er baseret på et færdigt produkt som bruges i industrien, og som kan købes over nettet på adressen Thomsen & Co.
Sortbrunering med Black King proces:
Til affedtning: Jen.
Til brunering: Black King.
Til oliering: Protec 50.
Affedtning: Neddypning i "Jen" i ca. 20 minutter, Jen gøres mere effektiv ved opvarmning til 35 grader C. derefter skylles i rent vand i 30 sekunder. Er det køligt hvor man står og arbejder, kan der skylles i varmt vand, så tager emnerne hurtigere imod bruneringsvædsken.
Brunering: Neddyp i en 25 % Black King opløsning ved en temperatur mellem 15 og 25 grader C. Dyppetid mellem 5 og 15 minutter. Jo mere åben overfladen er jo kortere tid. det mest almindelige er 8 til 12 minutter. Derefter skylles i rent vand i 30 sekunder.
Efterbehandling: Uden at røre og aldeles omgående, dyppes emnerne i vandfortrængende (protec 50) eller vandemulgerende (Proseel) olie. Andre kan også anvendes.
Dyppetid ca. 5 minutter.
Herefter lufttørring og afdrypning i mindst 20 minutter. Bedst vil det være hvis tiden forlænges, til de rusthindrende additivers bæremiddel er afdampet af sig selv. (Olien er tørret op).
Uanset hvilken metode man anvender, er det vigtigt at man bliver ved med at komme olie på våbendelene som nu skal mættes inden bruneringen er rigtig effektiv, op til et år skal man regne med at olien ligefrem opsuges i metallet.