http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/Uro_og_kramper_i_benene.asp
--------------------------------------------------------------------------------
Uro og kramper i benene – restless legs
Uro i benene er et symptom og ikke en sygdom i sig selv. Det er derfor ikke en god idé at tage medicin for det, før man har gjort alt for at finde frem til årsagen. Der kan være tale om en arvelig lidelse, men der kan ligge mange sygdomme bag uroen, fx sukkersyge, lungesygdom, nyresygdom eller lidelser i nervesystemet.
En del ældre har uro i benene, fordi de har fået en ubalance i indholdet af salt i blodet på grund af behandling med vanddrivende medicin. Salt er natriumklorid, og mangel på natrium giver hyppigt kramper i benene. Det samme kan mangel på magnesium, der også tabes under behandling med vanddrivende midler, og mangel på kalk, der oven i uroen vil bidrage til, at du får skøre knogler. Mangel på jern eller B-vitaminet folinsyre kan også være årsagen. Visse former for medicin kan forårsage eller forværre tilstanden, fx epilepsimedicin, medicin mod depression og litium.
80 procent får også uro i armene, hvilket kan give småopvågninger natten igennem og deraf følgende træthed. Din læge kan hjælpe dig med at få opklaret, hvad der er i vejen.
Er det kun i benene, der er uro, kan der være tale om, at du ikke havde strakt dine muskler og sener i ben og fødder ordentligt ud, før du går i seng. Ved stor belastning af benene i dagens løb, fx under arbejde, er det vigtigt med udspænding. Det er også godt at massere benene før sengetid og evt. at tage vekselbade, hvor man skiftevist holder benene i varmt og koldt vand i tre minutter.
En blandet vitamin/mineralpille vil kunne dække dit daglige behov for jern og folinsyre, men tag gerne et ekstra tilskud af folinsyre, fx 800 mikrogram dagligt (håndkøb) samt E-vitamin og B-complex. Du kan også med fordel tage et kalktilskud, men sørg først for at få undersøgt kalkindholdet i blodet. Spis ikke for store måltider sent på aftenen, og drik ikke for meget kaffe, da det er vist, at der er en sammenhæng mellem koffein og uro i benene. Lad være med at ryge, da det generer kredsløbet i kroppen. Kaffe medfører også mangel på magnesium, så det er klogt at tage et tilskud af dette mineral, fx 500 mg dgl.
Drik mindst fem glas vand (godt halvanden liter) hver dag. En radiolytter fortalte, at hun havde haft så voldsomme kramper i benene om natten, at manden måtte slæbe hende ud under den varme bruser, og medicin hjalp hende ikke. Efter at hun begyndte at drikke fem glas vand hver dag, forsvandt hendes kramper i benene totalt.
Kinin har en vis virkning på uro og kramper i benene. Man kan få en mindre dosis kinin ved at drikke en tonic-vand før sengetid. Det er ikke godt med sovepiller. De giver afhængighed, og så har man et ekstra problem, ligesom mange oplever at blive trætte og svimle om dagen af dem.
Parkinson-midlet Madopar har vist sig at være effektivt hos nogen, når det gives om aftenen og evt om natten. Epilepsimidlet clonazepam hjælper nogen. Der sås tidligere god effekt af de såkaldte Vesterhavspiller, der foruden kinin indeholdt kodein og fenemal (fenobarbital) i en mindre dosis. Epilepsimidlet primidon kan evt forsøges i hårdnakkede tilfælde (lægerecept). Start med 50 mg ved sengetid og evt stigning med flere dages mellemrum til højste 25o mg ved sengetid. Midlet omdannes for en dels vedkommende til fenemal i kroppen. Det bør dog være sidste udvej på grund af mulige bivirkninger.
Er der kredsløbsproblemer involveret, kan man forsøge med naturmedicinen Padma 28 eller gingko biloba. Gangtræning er også vigtig. Når vi ikke går så meget, men sidder det meste afd tiden, belaster vi vores venepumpe - blodets tilbageløbssystem - og ofte hæver benene mere eller mindre i løbet af dagen. Naturlægemidlet Rutinol R, der indeholder pagodetræsknopper, kan til en vis grad forhindre udsivningen af væske og den deraf følgende hævelse. Ved længere tids brug forebygges derfor hævelse og uro i benene.
Akupunktur eller zoneterapi er også muligheder.
Forfatter:
Læge Carsten Vagn-Hansen
Carsten Vagn-Hansens Hjemmeside
--------------------------------------------------------------------------------
DISCLAIMER!
Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at jeg ikke er ansat eller på anden måde økonomisk involveret i nogen form for helsekost-, medicinske eller naturmedicinske virksomheder. Carsten Vagn-Hansen
--------------------------------------------------------------------------------
Denne side ejes af Bent Jenny Andersen og redigeres af Kim Anker Andersen, som er ansvarlig for sidens indhold.
Intet på denne side kan tages som anbefaling af et bestemt produkt, eller erstatte et besøg hos din egen læge.
DSGnet v/Kim Anker Andersen
Nordre strandvej 2, Lumsås, 4500 Nykøbing Sjælland.
Telefon 5932 1074 eller Mobil 2128 1074, Telefax 5931 1072,
Mail til Kim Anker Andersen kim(at)designgroup.dk, (at)=@
--------------------------------------------------------------------------------