Hej hellobal1,
1) Hvad forstås ved elektrolytforstyrrelse?
Når fysikere taler om elektrolytter, mener de en substans (oftest væske) der indeholder frie ioner. Når biologer og læger taler om elektrolytter, mener de ofte i virkeligheden de enkelte ioner i en opløsning. I humanbiologien er de vigtigste "elektrolytter" Na+, K+, Cl-, HCO3-, Ca2+ og Mg2+.
En elektrolytforstyrrelse vil sige, at koncentrationen af en eller flere ioner i kroppen falder uden for et på forhånd defineret referenceinterval.
2)Din opgave
Du beskriver en kvinde med væskeophobning i benene. Hun har desuden haft en blodprop i hjertet.
Herefter har man opdaget, at hun har en for lav serum-K+.
- Sandsynligvis har hun haft dårligt hjerte som følge af kranspulsåreforsnævring inden hun får blodproppen. Hjertets pumpefunktion har været nedsat, og hjertet har således ikke været i stand til at skabe en trykforskel, der er tilstrækkelig til at transportere blodet retur fra de nedre dele af kroppen. Der vil sive væske ud fra blodkarrene i benene, og de vil hæve op, hvis hun står op i længere tid.
- Pga. disse væskeansamlinger (+ at hun garanteret har for højt blodtryk) får hun sikkert et vanddrivende middel. De oftest anvendte vanddrivende midler øger udskillelsen af K+ fra nyrerne og koncentrationen af K+ i serum vil falde. Derfor giver man ofte samtidig et kalium-tilskud.
- En blodprop i hjertet vil øge blodets indhold af katekolaminer (adrenalin og noradrenalin), hvilket vil øge cellernes kalium-optagelse. På den måde vil K+-koncentrationen i serum falde (mens den organismens totale mængde K+ vil være uændret).
- Nu ved jeg ikke, hvilket niveau, din opgave er på, men evt. kunne du overveje renin-angiotensin-aldosteron-systemets betydning (kræver lidt flere oplysninger om typen/graden af hendes hjerte-kar-sygdom + evt. andre følgesygdomme eller relaterede livsstilssygdomme).
- Hvis vi i stedet forestillede os, at hun havde sukkersyge og en nyresygdom som følge af dette, kunne forklaringen på K+manglen og væskeansamlingerne være en helt anden.
Mvh
Anders