Hej Nusa
Det handler om hvordan lysmåleren vægter forskellige dele af billedfladen.
Spot er det enkleste: Der måles kun et lille område i midten af billedet. Har du fx et motiv med en person omgivet af meget store kontraster kan du finde den korrekte belysning ved at måle ansigtet vhja. spotmålingen i midten, låse eksponeringen og derefter komponere billedet færdigt.
Matrix vil som regel dække over, at lysmåleren måler på en række punkter og ud fra resultatet af målingerne "gætter" på, hvad det er for et motiv, og derefter korriger bedst muligt. Er den øverste halvdel af billedet meget lysere end resten gætter kameraet på, at det er himmel, hvorfor eksponeringen primært bestemmes af den nederste halvdel. Er den nederste halvdel meget lysere end den øverste halvdel er det nok sne og skal derfor være næsten hvidt på det færdige billede.
Moderne kameraer måler adskilligt hundrede punkter (mit 3 år gamle Nikon D70: 1024 punkter) og har flere hundrede mønstre at sammenligne med.
Gode matrix-målere er derfor fantastisk gode til at gætte rigtigt.
Spot måling skal man kun give sig af med, hvis man ved, hvad der er vitigst i billedet - og dette område har en lysstyrke midt i det omfang, der skla være i det færdige billede.
MVH
Gert