Lav den selv! Det er ikke noget problem, hvis du ved hvordan!
Kombucha-drikken kan tillaves i ens eget hjem for småører. Fordi svampen vokser konstant, kan man begynde med et stykke af en svampemembran og dermed frembringe en sundhedsfremmende drikkekilde. Tilberedelsen er ikke noget problem, hvis man ved hvordan. Fra gammel tid tilberedte man Kombucha-drikken hjemme og lod tesvampen gå fra familie til familie som et tegn på venskab og indbyrdes hjælpsomhed. Tesvampen har høj levedygtighed og en stor evne til at forny sig selv. Hvis den ikke havde denne store biologiske energi, ville den ikke have overlevet det store tidsspand mellem dens rapporterede opdagelse i det kinesiske imperium for mere end 2000 år siden og til i dag.
Nu om dage er der lejlighedsvist advarsler - mest fra uvidende eller økonomiske interesser - om ikke at lave Kombucha- drikken selv. Sådan en advarsel er retfærdiggjort for så vidt angår de tilfælde, hvor knowhow om den præcise fremstillingsmetode var gået tabt, og folk på et usikkert grundlag eksperimenterede, i stedet for at rette sig efter godkendte opskrifter.
Når man imidlertid arbejder helt og holdent efter afprøvede opskrifter, behøver man ikke at tøve med at lave Kombucha-drikken, som så mange generationer har gjort før os. Enhver, der har den nødvendige viden, kan med held havde med tesvampen at gøre - akkurat som man omgås andre, frit tilgængelige fødevarer i ens husholdning, Ved at følge afprøvede opskrifter kan man producere en fejlfri, velsmagende, sund og virksom Kombucha-drik. Svampen vil formere sig og følge sin ejer hele livet og tjene ham eller hende godt.
Kombucha-svampen beskytter sig selv
Enhver, som behandler sin svampekultur i overensstemmelse med afprøvede forskrifter og med omtanke og omhyggelighed, behøver ikke at få problemer. I de russiske rapporter er det endda nævnt, at man ikke behøver at tage nogle specielle forholdsregler, fordi svampen beskytter sig selv imod urenheder. Den har følgende beskyttelsesegenskaber: de organiske syrer, det lave alkoholindhold, kulsyre og antibiotiske produkter. Alle disse egenskaber tilsammen blokerer for udviklingen af uvedkommende mikroorganismer, som ikke tilhører tesvampens organisme.
Den russiske forsker I.N. Konovalow omtalte i sin rapport fra 1959, at den intensive dyrkning af tesvampen tydeligt/klart sætter en stopper for spredningen af andre gær- og bakterietyper. Også den russiske professor G.F. Barbancik (1958) rapporterer i sin bog om tesvampen, at laboratorietests viste, at tesvampebakterierne drastisk fortrænger alle andre fjendtlige bakterier.
I modsætning til så meget andet er denne svamp let at formere og dele. Fordi den vokser flittigt og villigt lader sig dele, kan alle venner og bekendte hurtigt få glæde af den. Det er en god skik at lade Kombucha-svampen gå videre til andre, som tegn på venskab og gensidig hjælpsomhed.
Vil du vide, hvordan man laver sin egen Kombucha te? Klik her
Fodnote: Ordet "Endobionter" er opfundet af dr. Enderlein, og dækker over små mikroorganismer (bakterier), som befinder sig mellem cellerne (intercelluare) eller i kropscellerne (intracelluare). Ved ubalance i de symbiotiske forhold kan disse endobionter forårsage sygdom. Tilbage til teksten
--------------------------------------------------------------------------------