Lige et lille indlæg vedr. energirigtig belysning i hjemmet.. Da det udgør 15 % af vores samlet elforbrug i boligen er det rimelig relevant.
Håber det kan give anledning til diskution om emnet og derved medvirke til et mere naturligt skift væk fra glødepæren som vi danskere jo så bestemt elsker med vores hygge og romantik. For der ikke nogen vej udenom.
Som følge af fælles klimamål i EU, udgår den gammeldag glødepære. Det kommer i praksis til at ske gradvist hvor 100W pæren allerede er sat ud af produktion. Udfasningen følger frem til udgangen af 2012, hvor det vil være helt slut med glødepærer i EU.
For lysguide se link i bunden.
Ifølge EU-Kommissionen bliver den samlede energibesparelse på 40 TWh, hvilket svarer til hele Rumæniens energiforbrug. Samtidig mindskes CO2-udslippet med 15 millioner tons årligt.
Den gennemsnitlig husholdning kan samtidig spare op mod 375 kroner på elregningen om året ved at udskifte hjemmets glødepærer med energisparepærer.
Fakta om sparepærer
Fakta om kvaliteten af elektrisk lys
Evnen til at gengive farver er afgørende for, hvordan vi oplever lysets kvalitet. Evnen vurderes efter en skala fra 0-100 (Ra-indeks). Dagslysets evne til at gengive farver er 100. En glødepæres evne til farvegengivelse er meget nær dagslysets, den ligger på 99-100. En A-pæres Ra-værdi er 80-85.
Myte: Kviksølvet i A-pærer belaster miljøet mere, end A-pæren gavner.
Fakta: A-pærer indeholder kviksølv, og det gør glødepærer ikke. Men der kommer også kviksølv ud i naturen, når man producerer el. I Danmark benytter vi nemlig kul i stor udstrækning til el-produktion, og afbrænding af kul medfører et kviksølv-udslip, også selvom røgen renses.
Samlet set kommer der derfor mindre kviksølv ud, når vi bruger A-pærer, fordi den bruger så lidt strøm og holder så længe. Mange A-pærer bliver desuden afleveret til genbrugsstationer, hvor kviksølvet bliver behandlet miljømæssigt rigtigt.
Vælg i alle tilfælde en A-pære med mindst muligt kviksølv. Du kan ofte se mængden af kviksølv på pærens emballage
Myte: Det koster mere energi at producere en A-pære end en glødepære
Fakta: Det er ikke sandt. Miljøbelastningen er faktisk mindre ved produktion af A-pærer end glødepærer.
Glødepære: Energiforbrug ved produktion = ca. 0,29 kWh
A-pære: Energiforbrug ved produktion = ca. 1,7 kWh
Men bemærk, at A-pæren har en levetid, der er mindst 6 gange længere end glødepæren. Og når man ganger glødepærens tal for energiforbrug med seks, bliver resultatet lidt højere end tallet for A-pærer (nemlig 1,74 kWh). Derfor bliver fremstillingen af A-pæren energimæssigt billigst og mest miljøvenlig i længden.
Myte: Elsparepærer bør ikke tændes og slukkes for ofte.
Fakta: Sparepærer må tændes og slukkes lige så tit som glødepærer.
Fakta: Nogle elsparepærer på markedet lever kortere, hvis de tændes og slukkes meget. Men sådan er det ikke for de A-pærer, som har Elsparemærket. Vi stiller nemlig specifikke krav til evnen til at kunne tænde et rimeligt antal gange i forhold til den angivne levetid.
http://www.elsparefonden.dk/publikationer/brochurer/lyskilder-til-boligen-2008/at_download/File
Lyskilder til boligen | 24.09.2008
2.4 MB
36 sider
Der er 5 hovedgrupper af lyskilder i boligen: Glødepærer, halogenpærer, sparepærer, lysstofrør og lysdiodepærer - hver med deres egenskaber og elforbrug. Læs om de forskellige lyskilder i denne pjece.
kilder: elsparefonden og berlinske.