Hejsa
Flere køber rejser via internettet. Det er nemt, men forbrugerne skal være opmærksomme. FDM travel har samlet de ti vigtigste råd til online rejsekøb.
Det er så let, når man uden hensyn til rejsebureauernes åbningstider kan bestille sin næste rejse. I dag benytter stadig flere danskere muligheden for at købe rejser online – men selvom der er penge at spare, skal forbrugeren huske sin kritiske sans.
”Der er altid mange penge at spare på en rejse, hvis man er fleksibel med rejsedage og planlægger rejsen i god tid. De billige billetter frister, og tit skal man slå til med det samme. Få timer efter kan billetten til den favorable pris være solgt”, siger Jesper Ewald, produkt- og indkøbschef hos FDM travel. Han er samtidig bestyrelsesformand for Danmarks Rejsebureau Forening.
Men selvom de billige rejser kræver, at man er hurtig ved tasterne, lyder rådet fra FDM travel altid at kontrollere rejsedato, destination og de rejsendes navne, inden man trykker på ’godkend’.
Stemmer navnet ikke overens med navnet i passet, kan billetten i værste fald være ugyldig. Desuden skal man sikre sig, at totalprisen vises på hjemmeside.
Der kan være stor forskel mellem billetpris og totalpris, da skatter, afgifter og gebyrer udgør en stigende andel af den samlede pris.
”Det er god rejseplanlægning altid at printe bekræftelsen og aftalevilkårene som dokumentation for, hvad man har bestilt og betalt for. Samtidig er det en god anledning til fx at nærlæse betingelserne. Især på de billige billetter er der ofte forbehold for ændringer eller annullering ved sygdom”, siger Jesper Ewald.
Langt fra alle rejsemål kan nås med en direkte flyforbindelse fra Danmark. Skal man skifte fly undervejs, anbefaler FDM travel at købe rejsen som en samlet billet. Dermed undgår man at miste billetten til det næste fly, hvis der opstår forsinkelser, da flyselskaberne kun er forpligtede til at yde kompensation, hvis flytransporten er udstedt som én billet.
Skal man fx flyve fra København til New York og skifte fly i London, er det derfor en dårlig idé først at købe en billet til London og bagefter købe en anden billet fra London til New York. Så risikerer man at stå med en ubrugelig billet, hvis der opstår forsinkelser eller aflysninger.
Rejsegarantifonden dækker kun rejser købt via en dansk hjemmeside og kun ved køb af mere end en ydelse. Derfor er det en god ide at bestille fly og hotelovernatning gennem samme rejsebureau.
Her er FDM travels 10 gode råd til online rejsekøb:
Køb din rejse via en dansk hjemmeside, hvor virksomheden bag er en dansk registreret rejsearrangør med adresse i Danmark. Den danske rejsegarantifond og pakkerejseloven dækker kun, hvis du køber mere end en ydelse, fx fly og hotel eller fly og bil
Anvend en dansk registreret rejsearrangør med adresse i Danmark. Det giver mulighed for at klage til et dansk klagenævn.
Køb altid flytransporten samlet. Bliver et fly så forsinket, at man ikke når det næste fly, risikerer man, at ens billet går tabt, hvis flyrejsen ikke er udstedt som én samlet billet.
Når man køber rejser eller flybilletter gælder den almindelige fortrydelsesret ikke, så dobbelttjek altid dit køb.
Vær fleksibel med rejsetidspunkt. Priserne kan variere fra dag til dag.
Bestil i god tid og finder man en god pris, så book hurtigt. Billige billetter bliver ofte solgt hurtigt.
Tjek den samlede pris. Skatter, afgifter og gebyrer udgør en stigende andel af flytransporten, så vær sikker på, at man kender totalprisen.
Læs altid betingelserne for rejsen igennem. Der er meget ofte forbehold for ændringer eller annullering på de billigste billetter.
Overvej altid at købe en afbestillingsforsikring. For et relativt begrænset beløb kan du sikre dig mod ubehagelige økonomiske overraskelser, fx annullering som følge af akut opstået sygdom
Vær meget omhyggelig, når du indtaster navne på rejsende. Stemmer det ikke overens med, hvad der står i passet, kan billetten i værste fald være ugyldig.
Kilde:
http://www.takeoff.dk/news.cfm?nNewsWeekly=0&nNewsId=12572
Det er altid rart med lidt retningslinier i denne ferietid
Hilsner fra Nuserpigen