Forskøn dine billeder
Ret dine digitale fotos - og giv dig selv en skønhedskur på skærmen. Vi tester to begyndervenlige billedprogrammer
Hver gang en perfekt fotomodel smiler til dig fra reklamerne, kan du være sikker på, hun har været en tur gennem Photoshop.
Adobes grafikprogram er sagen, når rynker skal trylles væk, og smil skal gøres hvidere. Programmet er nærmest enerådende i den grafiske branche, men det koster mere end en splinterny pc - og er så overlæsset med funktioner, at man skal på kursus for at bruge det.
Derfor er Photoshop ret uinteressant til hjemmebrug.
Men der findes billigere og nemmere alternativer, som ikke bare fjerner rynker og rødvinstænder - men også røde øjne, flade farver, skumle skygger og andre forstyrrende billedfejl.
Photoshop Elements 4
Som navnet fortæller, består dette program af elementer fra Photoshop. Og her i fjerde generation er det hele pakket ind i en enkel og indbydende brugerflade. Programmet klarer hele billedbehandlingen: fra forbedring til organisering og deling af fotosamlingen.
Det klassiske problem med "røde øjne" rettes allerede, mens billederne hentes ind fra kameraet. Mange andre billedfejl kan rettes med et enkelt klik. Ofte er det blot et spørgsmål om at hive en skydeknap frem og tilbage, indtil man er tilfreds med virkningen. Skrå horisonter og andre skævheder kan rettes ud ved simpelthen at slå en streg langs det, der burde være lige.
Når man vil kombinere dele fra flere forskellige billeder, for eksempel for at placere svigermor på Månen, er den nye markerings-pensel en stor hjælp.
I stedet for at tegne møjsommeligt langs svigermors konturer skal du bare male groft henover hende med en rød pensel - så bliver hun klippet fint ud.
Mange af forbedringerne i version 4 knytter sig til muligheden for at sortere billeder og dele dem med andre. Billederne ordnes automatisk efter dato, og her er god mulighed for at søge i samlingen. Programmet kan endda genkende ansigter (ikke personer men ansigter generelt), hvilket letter sorteringen en del.
Udvalgte billeder kan fremvises i et dynamisk "lysbilledshow" på dvd eller pc - komplet med panoreringer, zoomture og kunstfærdige overgange. Showet kan ledsages af musik og indtalte kommentarer. Og i den muntre ende kan du krydre billederne med små tegninger og talebobler.
Selvfølgelig har programmet ikke lige så mange virkemidler som Photoshop CS, men slægtskabet er tydeligt. Måske lidt for tydeligt. Elements har nemlig en del "Mac-agtige" særheder, som godt kan irritere. For Mac-folket er det selvsagt en fordel, at dette program - modsat konkurrenten - også findes til Macintosh. Men for øvede Windows-brugere kan de små afvigelser virke forvirrende.
Paint Shop Pro X
Paint Shop er et rendyrket Windows-program, der i mange år har været en vigtig konkurrent - ikke blot til Photoshop Elements, men også til den store Photoshop.
Siden programmet blev opkøbt af canadiske Corel, er det dog blevet mere begynder-rettet - i hvert fald på overfladen.
Et sjovt eksempel er muligheden for at give portrætter en virtuel "make-over". Med et klik på tandbørsten bliver tænderne strålende hvide. Det lille sol-ikon lader dig male huden sommerbrun. Og med en lille stift fjernes bumser, rødmen og andre misfarvninger med et let musestrøg. Det har simpelthen aldrig været lettere at komme til at se godt ud - desværre kun på billeder.
Brugerfladen er mere fleksibel og strømlinet end i de tidligere udgaver. Værktøjslinjerne fylder ikke så meget som i Photoshop Elements, så her er bedre plads til selve billedet.
Organiseringen af fotosamlingen er knap så avanceret som hos konkurrenten, men den fungerer hurtigere og er enklere at bruge. Ønsker du ligefrem filhåndtering, er Paint Shop sagen. Lægger du større vægt på at sortere og nusse om dine billeder, er Photoshop Elements det bedste valg.
Begge programmer tilbyder at forbedre dine billeder med et enkelt museklik. Vi kørte en række mere eller mindre mislykkede fotos gennem denne funktion i begge programmer, og resultatet må betegnes som uafgjort.
Generelt får man dog det bedste resultat med de mere målrettede værktøjer, der i mange tilfælde også kan betjenes med et klik eller to.
Paint Shop er bedst til at fjerne de lilla misfarvninger, der let opstår langs konturerne af kontrastrige motiver (for eksempel træernes grene mod den lyse himmel).
Til gengæld er det lidt nemmere at fjerne billedstøj i Photoshop Elements.
Adobe leverer den bedste trykte vejledning, men skærmhjælpen er i begge programmer så omfattende, at man knap har brug for papirudgaven. De gode råd vises når og hvor, man har brug for dem. Men det trækker ned, at det hele er på engelsk. Og det stemmer os ikke mildere, at Photoshop Elements faktisk er oversat til svensk ...
Svært valg
De to programmer er jævnbyrdige - men alligevel ret forskellige. Så valget afhænger i høj grad af personlige præferencer. Selv hælder jeg til Paint Shop, fordi brugerfladen er knap så overlæsset, og billedorganiseringen er hurtigere. Men for begyndere, der ikke er vant til at arbejde med filer og mapper, er Elements mere pædagogisk.
Prisen spiller også ind. Umiddelbart er Paint Shop næsten 400 kroner dyrere end konkurrenten, men er man skoleelev, studerende eller lærer, kan man købe programmet for 710 kroner. Hermed bliver det faktisk lidt billigere end Elements, der ikke fås med denne type rabat.
Hvis du står og mangler et program til videoredigering, giver det til gengæld god mening at købe Photoshop Elements 4 i sampak med Premiere Elements 2 - for små 1200 kr. Det er alt sammen gode køb.
Både Photoshop Elements og Paint Shop Pro kan varmt anbefales, men det er heldigt, at begge programmer kan hentes gratis ned fra nettet i en 30 dages demo-version. Når du har prøvet dem begge, finder du let en personlig favorit.
|