/ Forside/ Interesser / Fritid / Madlavning / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
et helt alm. franskbrød
Fra : tararam
Vist : 1829 gange
150 point
Dato : 20-02-11 11:54

Jeg er for første gang i mit liv begyndt at bage brød. Det har godt nok aldrig interesseret mig tidligere, men måske har det noget med aldreren at gøre..ha.
Men selv om jeg følger den ene opskrift efter den anden, bliver de sgu ikke rigtig gode. I hvertfald ikke noget jeg vil tilbyde gæster.
Er der nogen der har en idiot sikker opskrift - gerne fra eget hoved. Tips og sådan.
Det behøver ikke lige at være franskbrød, men også lidt grovbrød agtigt.
hilsen "begynder" bageren

 
 
Kommentar
Fra : bentjuul


Dato : 20-02-11 12:03

Her er nogle gode råd om bagning http://www.hindbersnitten.dk/bagerskolen/tips_til_brodbagning.php
og der er også opskrifter

Kommentar
Fra : LuffeA


Dato : 20-02-11 12:03

Gør som min mor, hun fulgte aldrig nogen opskrift......og det lykkedes hver gang

Kommentar
Fra : smuller54


Dato : 20-02-11 12:08

Høstbrød
13. juli 2008 kl. 19:30 på DR2
Et meget nemt og meget dejligt sejt brød med fin storhullet krumme. Holder sig friskt i flere dage. Brødet kan røres i røremaskine. Der er forskellige fif og anvisninger, som man gør klogt i at følge. Her er dej til ét stort brød.
•   1 kg Ølandshvede
•   10 g gær
•   8 dl vand
•   Stor spsk groft salt
Rør hastigt sammen, ikke længere end til dejen er nogenlunde jævn. Bliv ved til det bliver en samlet bold, ikke længere. Konsistensen skal være blød, men ikke flydende.

Kom dejen i en meget stor skål smurt med olivenolie. Lad den hæve i en time på køkkenbordet. Fold så alle fire hjørner på dejen ind over hinanden og lad dejen hæve en time til.

Fold så igen de fire hjørner ind over hinanden og gentag én gang mere, så dejen samlet hæver i tre timer. Hvis dejen er helt færdighævet nu, kan man forme til brød og efterhæve dem koldt. Ellers kan man hæve dem lunt et par timer. Hvis dejen ikke er færdighævet, lader man den stå koldt natten over.

Mel bordet godt ind og lad dejen forsigtigt falde ud på bordet. Den skal ikke tabe pusten, og den skal bestemt ikke æltes. Fold så forsigtigt siderne af dejen ind over hinanden, til den danner en stram aflang pakke.

Læg dejen med sømmen nedad på bagepapir og lad den hæve til dobbelt størrelse.

Varm ovnen op til 250 grader, evt. sammen med en bagesten hvis man har den, ellers med en bageplade og en bradepande i bunden af ovnen.

Overfør forsigtigt bagepapir og brød til den varme sten og sæt det i ovnen. Hæld 2 dl koldt vand i bradepanden og luk ovnen med det samme.

Bag brødet ved 250 grader i ca 10 minutter. Skru ned og bag færdig ved 200 grader til det er helt gennembagt og skønt brunt udenpå.

Brødet kan man forme og flette, som man lyster, men så skal man bruge en smule mere mel til formningen.



Kommentar
Fra : transor


Dato : 20-02-11 12:54

Inden du kaster dig over de specielle opskrifter med alt muligt i, synes jeg du skal lære at beherske et ganske almindeligt hvedemelsfrankbrød.
Det laves i al sin enkelhed af mel vand og gær. meget lidt salt og sukker kan evt tilsættes.

Men det er ikke ligegyldigt hvordan man gør.

Melet skal være med gode bageegenskaber. Ikke det allerbilligste. Det er protein (gluten) som under æltningen laver de seje hinder som holder bå gasboblerne fra gærewn. Med for lidt protein eller for lidt æltning falder det sammen.
Med for meget æltning får man klumpet proteinet, og det duer heller ikke.

Vand melforholdet skal også passe. De fleste opskrifter på poserne med mel har for lidt vand. Det gælder især om vinteren hvor melets naturlige vandindhold er lavere.

Man er nød til at kunne vurdere hvornår degen er tilpas.
Der findes mere avancerede og hurtigere måder, end den nedenfor. Men så balancerer man på grænsen til fiasko. Så her gommer den gode sikre metode.

3 dl vand , 500g højprotein hvedemel , ½ teskefuld salt, ½ teskefuld sukker . 25 g gær

Lunkent vand komes i en skål gæren udrøres i det , uden sukker eller salt og hellere for koldt end for varmt . over 40 ° eller med for meget sukker dør gæren.
ca 80% af melet tilsættes sammen med sukker og salt. Sukkeret fortæres af gæren under hævningen og hjælper med at få gang i den .


Det æltes til det hænger sammen , rest mel må tilsættes intil klumpen ikke mere klæber ret meget til skålen. Hellere for lidt mel end for meget. Der æltes til man får en struktur hvor dejen kan trækkes ud i en steng mellm to klumper . Æltetiden afhænger af hvilken maskine eller om det er med hånden.

Hævning må gerne være køligt, det bliver mere velsmagende , men varer så meget længere.

Efter hævning til dobbelt størelse slås degen ned og hæver igen . Derefter formes brødet og det stilles til sluthævning , gerne natten over i køleskab. Lang tids hævning giver bedre brød.

Bages ved 200° i ovnen


Kommentar
Fra : piaskov


Dato : 20-02-11 13:01

Hejsa.
Jeg vil da lige gi' dig et lille tip.
Hvis du bager i form skal du ...når du mener at brødet er færdigt...slå det ud af formen. Bank under neden på det. Hvis det lyder hult er det færdigt ellers ind med det igen.

Kommentar
Fra : ziggy99


Dato : 20-02-11 14:20

Dette brød er fantastisk, det er simpelt, men det er fremgangsmåden der gør forskellen...


http://www.youtube.com/watch?v=ZaCN7gpvYfE

Kommentar
Fra : smuller54


Dato : 20-02-11 14:32

@ziggy99

Du har ganske ret i, at det er et fantastisk brød, men det er bare ikke lige et begynder projekt.

Dejen opfører sig jo helt atypisk, idet den er så våd og levende når den skal fra fadet og over i gryden(fadet )- o.s.v

Men det bliver et herligt brød, hvis man kan lide den seje og meget luftige og hullede skive.

Kommentar
Fra : ziggy99


Dato : 20-02-11 15:52

Ok, så var jeg bare heldig...og har været det lige første gang og lige siden, men jeg er måske bare en vindertype udi brød

Kommentar
Fra : pifo


Dato : 20-02-11 16:42

Jeg vil anbefale dig denne bog, som giver dig super gode tips&tricks + gode opskrifter.
En god bog for både nybegyndere og erfarne.

http://metablog.dk/hus-have/boeger/claus-meyer-meyers-bageri.html

I øvrigt har jeg også lavet det langtidshævede brød fra www.kvalimad.dk og jeg giver ziggy ret, det er et skønt brød. Jeg synes nu heller ikke, det var så svært at gå til.

Husk når du bager franskbrød at du ikke må snyde med æltetiden. Et godt brød skal æltes godt og længe. Bliv ikke fristet til at skære ned på tiden.



Du har følgende muligheder
Dette spørgsmål er blevet annulleret, det er derfor ikke muligt for at tilføje flere kommentarer.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177427
Tips : 31962
Nyheder : 719565
Indlæg : 6407935
Brugere : 218877

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste